Søk plass
Hjem  |  Ukategorisert   |   Status i Peru, Flom og uvær

Som de fleste av våre lesere sannsynligvis vet er Peru blitt rammet av kraftig flom og flere tilfeller av jordskred de siste dagene. Mye infrastruktur er ødelagt, hjem ødelagt og mennesker drept, savnet og skadet.

I underkant av 70 personer er bekreftet drept. I området vi er i nå har en person omkommet pga at de forsøkte å krysse en oversvømt vei med bil og ble dratt med nedover elven. Det finnes isolerte tilfeller av delvis ødelagte veier i regionen vi oppholder oss i men hovedveiene skal alle være åpne.

Ødeleggelsene er konsentrert lenger nord i landet der flere tusen har mistet hjemmene sine i jordskred.

Problemmet er grunnet mye regn over en unormalt lang periode i forbindelse med værfenomenet El Nino. Elvene er blitt større enn normalt som resultat av vannmengdene og flere nye elveløp har etablert seg. Når elvene breier seg har de flere steder gravd ut under bl.a. brofundament som da resulterer i kollaps av viktige ferdselsårer til befolkede områder.

Vi har til nå ikke observert tegn til jordskred eller oversvømmelse. Den eneste måten vi er blitt rammet på er at bussen som skulle frakte oss fra Lima til Arequipa var innstilt på lik linje med alle langdistanse busser ut av hovedstaden. Vi var i den priviligerte situasjonen at vi kunne komme unna med ei ekstra natt i Lima og fly neste dag, men mange har ikke muligheten økonomisk til å foreta slike endringer i reiseplanene sine.

På ungdomsklubben i kirken idag var det unormale været og hvordan det har rammet Peru et viktig tema. Staten har lovet å bruke de ressursene som skal til for å gjenoppbygge etter ødeleggelsene. Peru er et land som økonomisk bør kunne klare å møte behovene til befolkningen etter en slik katastrofe med politisk vilje og initiativ.

Team Surf Peru, som vi surfet med i Lima, vurderer å stanse driften en periode nå framover og sende alle sine ansatte til hard rammede områder ca 600 km nordøst for Lima for å hjelpe i opprydning og gjenoppbygging.

De fleste værmeldingene viser til at de unormale nedbørsmengdene kommer til å forsette ut i april.

Vi tenker på de som er rammet og gjør det vi kan for å holde oss oppdatert via ulike kanaler.