Søk plass
Hjem  |  Felles skoleturer | Norgesturen 2021 | Uncategorized   |   Norgestur – En innholdsrik runde i eget land

Ålesund folkehøgskole ønsker å tilby et godt alternativ til de som ikke ønsker å dra til Israel og Palestina. Norgesturen er en rundreise i eget land med mål om å få lære og oppleve masse nytt og spennende. Også i år har en liten gruppe valgt denne bærekraftige reisen. Opplevelsene har stått i kø og vi har kost oss fra A til Å – eller fra Å(lesund) til Å(lesund)!

Reisen startet sørover mot Nordfjord og Sogn. På veien til Balestrand, perlen langs Sognefjorden, stoppet vi på Bakar Jon i Gloppen kommune. Et sted som selger diverse kortreiste lokale (mat)varer og som er blitt en populær stoppeplass for reisende på E39.

Videre kjørte vi ned til Sogndal og Kaupanger. Her ventet en omvisning på Lerum fabrikken. En familiebedrift med stolte tradisjoner og medarbeidere. Utrolig hyggelig å være der! Norges beste (?) julebrus fikk vi også smake.

I Balestrand fikk vi overnatte hos Sygna vgs. Her kunne vi rusle langs den kjente Villavegen og beundre Kviknes Hotell – akkurat som Keiser Wilhelm gjorde hundre år før oss. Stas!

Oppe i en liten dal på andre siden av Sognefjorden ligger et sted som heter Alm Gard. Her i Feios produseres det nydelig økologisk is, honning, ost og mer. Laurien og Guus fra Nederland har fulgt sin drøm og bygget opp denne lille gårdsfabrikken med stor innsats og entusiasme. Imponerende og inspirerende å lytte til deres fortellinger mens vi ble servert hjemmelaget økologisk mat av ypperste kvalitet! Og isen var så god at vi måtte ta med oss litt ekstra til kveldsdesserten.

Et annet highlight i Balestrand var vårt besøk hjemme hos familie Ro! Herlig å sitte i en stue og kose seg med god mat (fredagstaco!), prat og spill. Tusen takk for oss Berit!

Så forlot vi Sogn og krysset over snødekka fjell i retning Hemsedal og videre til Langedrag Naturpark. I vakker natur kunne vi koble av og få et nært møte med fantastiske dyr. Unikt!

Ferden gikk så videre sørover mot Rjukan i Telemark. Selvsagt måtte vi stoppe her og få med oss et viktig innblikk i norsk industri- og krigshistorie: Vemork gjorde inntrykk. – Selv om solspeilet sviktet oss, fant vi likevel veien ut av denne temmelig mørke dalen og videre ned til Kongsberg. Herfra var det bare å cruise inn til hovedstaden.

Tre dager i Oslo med meget innholdsrikt og mangfoldig program! Her kunne en ha skrevet mye, men vi nøyer oss med en highlightliste og slår fast at vi har hatt det helt strålende i Tigerstaden!

Og selvsagt mye rusling i gatene og besøk av kjente plasser. Jentene bodde privat hos familien til Jenny! Så kjekt – tusen takk for gjestfriheten!

E6-en tok oss så nord igjen og til Gardermoen. Her skiftet vi crew før reisen forsatte mot nok et historisk sted: Eidsvollbyggningen – det moderne Norges vugge! Også her ble det guiding og mye interessant å ta med seg.

Målet for denne dagen låg derimot lenger nordøst – inni skogene mot Sverige. Lia Gård Retreatsenter ga oss et unikt innblikk i hva det betyr å være på retreat. Å ta seg tid og ro til ettertanke. Delvis i stillhet. Men likevel i fellesskap. Uvant for de fleste, men godt gjør det. Fantastisk å kunne går turer i skogen. Her fant vi både kapeller og en «pannekake-hytte»!

Til slutt førte oss denne reisen til nydelige Røros! For en avslutning i Winterwonderland! Bergstaden har veldig mye å by på. Rørosmeieriet er nok en spennende bedrift som har klart å etablere seg med økologisk produksjon og et flott konsept. Det heier vi på! Byguiding, kino og avslutningsmiddag rakk vi også. Derimot var Olavsgruva stengte denne gangen. Men mange kan nok tenke seg å komme tilbake til Røros uansett!

Runden ble avsluttet vel fremme i Ålesund igjen. Hjemme hos Oddgunn ventet både god mat og en koselig stue på de reisende!

For en lærerik og interessant reise det har vært! Norgesturen anbefales på det sterkeste!

Tusen takk for turen!

Lesernes kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.