Søk plass
Hjem  |  Uncategorized   |   COVID19 – informasjon

Denne artikkelen vil vi stadig oppdatere med informasjon om hvordan vi tenker å løse skoleåret 2020-21. Informasjon om hvordan vi løser skoleåret 2019-20 har vi samlet på denne sida: Koronainformasjon-sida for 2019-20 – trykk her. 

Oppdatert pr 12. august. Denne informasjonen oppdaterer vi straks vi vet noe nytt. 

 

Status for folkehøgskolene generelt

 • Regjeringa har svart på spørsmål om folkehøgskolene og oppstart til høsten:Regjeringen har lagt ut svar på to spørsmål om å starte på folkehøgskole til høsten.

De to punktene over ble bekreftet i pressemelding fra regjeringa 12. juni:
Elever kan studere og bo på folkehøyskolene fra høsten

Nå er det også klart at også folkehøyskoler kan åpne for normal drift fra høsten.

– Det er veldig bra at vi får avklart dette nå. Det betyr at alle som planlegger å dra på folkehøyskole til høsten, trygt kan søke og planlegge for oppstart. Samtidig får folkehøyskolene tid til å forberede seg og gjøre nødvendige tilpasninger, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby (V).

Folkehøyskolenes organisasjoner utarbeider nå rutiner og veiledere for smittevern for folkehøyskoler. Folkehøyskoler skal drives etter samme smittevernregler som videregående skoler med internat. Det er styret ved den enkelte folkehøyskole som avgjør når de kan starte opp til høsten, ut fra en vurdering av lokale forhold og faglige råd og anbefalinger om smittevern.

Les mer om beslutningen fra regjeringen på folkehøgskolenes fellessider – trykk her!

Se hva kunnskapsminister Guri Melby sier om å velge folkehøgskole: 


 

Status forberedelsene ved Ålesund folkehøgskole:

Smittevern

 • Vi er i full gang med å utarbeide smittevernplan for oppstart 22. august. Slik vi tenker nå vil smittevernplanen bygge på en tanke om at vi kan kjøre grønn, gul og rød beredskap neste skoleår. Når vi er i grønn beredskap ser vi alle ved skolen som en flokk som vi forsøker skjerme for smitte utenfra, når vi er i gul beredskap må vi opprette avstand mellom kohorter i skolen vår, når vi er i rød beredskap må alle sørge for å holde god avstand til hverandre. Håndvask, avstand og å holde seg borte fra andre når man har symptom, er grunnlaget for alt vi gjør til høsten.  
 • Endelige smittevernregler som vil gjelde for skolestart blir bestemt 12. august. Da får dere en epost med detaljert informasjon om ordninger. Vi regner med at alle dere som kommer 22. august må være litt forsiktige med risikokontakt siste 5 dager før du kommer til skolen. Som en forsiktig karantene der du ikke unødig går på butikker og kjøpesentre, og er ekstra nøye på håndhygiene.  Torsdag 20 august må du sende et skjema som bekrefter at du har vært symptomfri siste 10 dager. Dersom du har hatt symptom må du vente med å komme til skolen. Dette er det vi tror vil skje. Sikker opplysning om dette kommer i eposten 12. august. 
 • Nå skal alle dere som har tatt imot skoleplassen ha fått en epost. Denne inneholder ei lenke til et skjema der vi har litt info om beredskap til høsten og et spørsmål dere må svare på. Du kan gå til skjemaet her.

Åpningsdagen – oppstartsperioden

 • Det vi vet om 22. august er:
  • Det blir åpningsdag med innflytting og fest for dere som skal starte som elever. 
  • Vi får samle inntil 200 mennesker. Det betyr at åpningsfesten som det står om i inntaksbrevet blir kun for elever og ansatte. 
  • Du kan planlegge for å bli kjørt hit med all din bagasje av en person, den vil også få middag, men kan altså ikke være med i åpningsfestarrangementet.  
  • Vi vil streame åpningsfesten til et annet lokale ved skolen og til facebook.
 • Oppstarten til høsten satser vi på går som normalt:
  • Først en mengde småturer og opplevelser i nærområdet.
  • Valgfag med toppturer, glassblåsing, kokkelering, treningsfag, kreative fag og alt mulig annet 
  • Linjefag – faglig oppstart i reisemålslinjene og turer lokalt.
  • Vestlandstur eller Pilgrimsvandring til Nidaros
  • Musikalprosjekt og venne-/foreldrehelg ( vi satser på at vi kan arrangere samlinger opp til 500 deltakere i slutten av november) 

Reisene

 • Våre lange linjereiser er planlagt til mars 2021. Vi tror disse lar seg gjennomføre da. Sammen med elevene på hver linje vil det bli utviklet en plan B for hver reise. Uansett hvordan verden ser ut i mars 2021 skal vi fylle tiden med en meningsfull turopplevelse.
 • Vi er igang med å flytte turen til Israel og Vestbredden fra november 2020 til april 2021. Vi tror turen lar seg gjennomføre da. Plan B vil bli utviklet og avslutningsperioden vil bli meningsfull – uansett hva som skjer rundt oss.  
 • Alt annet opplegg i Norge vil la seg gjennomføre, men med noen smitteverntiltak. 

Økonomi

 • Linjereisene dekkes av elevbetalinger. Dersom det må bestilles reiser til andre turmål enn de som er oppsatt for din linje kan linjekostnadene bli rimeligere for deg. 
 • Kronekursen er lav. Dette kan lett føre til at våre turer blir noe dyrere enn oppsatt. Vi har tatt et forbehold om at dollaren skal koste kr 8.50 da vi priset årets linjeutgifter. Vi håper dollarkursen retter seg noe fram mot bestillingstidspunkt i desember-januar.  
 • Myndighetene har gitt klarsignal om at folkehøgskolene kan starte opp til høsten.  Folkehøgskolene har jevnlig kontakt med myndighetene for å sørge for en god og trygg gjennomføring av folkehøgskoleåret. Vårt mål er å sikre at året kan forløpe seg så normalt som mulig, samtidig som det tas hensyn til smittevern. Dersom det skulle skje en utvikling i smittesituasjonen som gjør at folkehøgskolene blir pålagt stengt for en periode, vil folkehøgskolene gå i dialog med myndighetene med mål om å tilby et alternativt opplegg som gjør at elevene kvalifiserer til tilleggspoeng og får omgjort lån til stipend i Lånekassen. Dersom folkehøgskolene blir pålagt stengt av myndighetene kan elevene kreve prisavslag for kost og losji for den perioden skolen har vært stengt.

Det er mye å glede seg til i høst for dere som kommer oss! Fantastiske Sunnmøre tar imot dere. Like fint er det å bli kjent med alle du kommer til å møte her. Velkommen i august!

 

 

Lesernes kommentarer

  Legg igjen en kommentar

  Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

  Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.