Søk plass
Hjem  |  Ukategorisert   |   Amazonas

Tekst og Foto: Per Strøm

35 minutter fra Cusco med fly ligger Puerto Maldonado. Over 3000 meter lenger nede enn Inca hovedstaden. Et sted der gradestokken viser 38 grader, luftfuktigheten er nærmere 90% og noen av verdens mest eksotiske planter og dyr er minutter unna. Byen er kjent som utgangspunktet for å besøke den mest artsmangfoldige delen av Peru. Å gå ut av flyet i Puerto er nok en gang en leksjon i kontraster. Elevene blir hvert år like overasket over at det er mulig å komme til et sted som er så fullstendig annerledes på så kort tid.

Vårt mål i Amazonas er Eco Amazonia Lodge som ligger en time med elvebåt nedover Madre de Dios elven. Her tilbringer vi 2 netter med et tett og lærerikt program, men også med lommer med tid til å la inntrykk fra de siste tre ukene senke seg. Hengekøyene ved elvebredden og det kalde bassenget er avkoblingsarena som blir godt satt pris på.

Maten på Lodgen er legendarisk. Alt er hentet lokalt og spennende nye frukter og grønnsaker gjør måltidene til et av dagens høydepunkt. Alle bygningene er konstruert av tømmer fra skogen, strøm er det bare 5 timer per kveld og drikkevann hentes 3 ganger om dagen fra kranen med ozonfiltrert vann i matsalen. Mann våkner og sovner til skogens orkester av fugler, hundretusener av insekter og ulende apekatter. Eco Amazonia har fått 50 års dispensasjon fra staten Peru for å drive økoturisme. De verner et område på 4800 hektar fra ulovelig jakt og tømmerhogst. Et arbeid de er stolt av og et arbeid vi støtter som et led i å verne og opplyse om viktigheten av slik virksomhet.

I løpet av 1,5 dag er vi på lang fottur til en lagune og et vann der vi padler båt for å komme tett inn på fuglelivet. Vi besøker apekattøya der dyr fra tre apekattarter reddet fra ulovelig fangenskap har fått befolke ei øy midt i elven. Vi er på tur til et vann som kryr av Caimaner og fugler. Siste kvelden tar vi båt ut på elven for å først lyse etter Caiman og deretter for å flyte med strømmen under en evig stor stjernehimmel. På fotturene gjennom jungelen er guiden stadig på jakt etter muligheter til å formidle om plante og dyreliv. Vi ser insekter, slanger, villsvin, apekatter, utallige fuglearter og spor etter større dyre. Vi lærer om hvordan økosystemet fungerer i balanse og hvordan planter brukes av lokalbefolkningen til medisin, byggematerialer og mat.

Turen til Amazonas er enda en ny opplevelse og en nødvendig brikke for å forstå mangfoldet denne verdensdelen har å by på. Det er også et arena for fordøyelse av noen av de mest inneholdsrike ukene elevene noen gang har fått oppleve. En reise som spenner to land, fra kyst til 5000 meter over havet, geografiske kontraster fra ørken til regnskog til høyfjell, flere kulturer og alt i en av de siste verdensdelene der engelskkunnskaper ikke hjelper for så mye mer enn de mest overfladiske informasjonsutvekslingene.

Bilder fra enda en stopp på En Reise for Livet.