OBS: For å få plass til alle som søker andre linjer har vi valgt å ikke sette igang Japan Kreativ skoleåret 2018-19. Se Europa Explore og våre mange valgfag som alternativ.

Hvem passer linjen for?

Linja for deg som er glad i å uttrykke deg kreativt, og ønsker å bli med på en reise inn i Japansk kultur – både på skolen her i Norge, og på reise i Japan. Om du har lite eller mye erfaring fra før har ikke så mye å si. Prosessen står i fokus, og målet er at du skal kunne utfolde deg kreativt, og oppdage ditt kunstneriske deg, samtidig som du blir kjent med en annen kultur.

Før påske reiser vi på studietur til Japan i tre uker der vi blir kjent med kultur og samfunn, besøker museer, verksteder, og menneske undervegs på turen. I løpet av året vil du utforske din egen skaperevne, og bli utfordret til å jobbe aktivt med ulike temaer og metoder. Kunst som prosess og kilde til refleksjon står sentralt hele veien, fra keramikkverkstedet til bildeverkstedet, i arbeid med litteratur, design, kultur og historie. Hva inspireres vi av, hva påvirker oss, og hvordan kommer det til uttrykk?

Utforsk nye materialer og skap egne uttrykk.

Må man være topptrent for å være med?

Nei, det viktigste er at du har et ønske om å utforske det ukjente og er glad i litt utfordring.

Studietur

Vi ønsker at alle skal ha økonomisk mulighet til et folkehøgskole år hos oss. Vi tilbyr derfor to valgmuligheter for studieturer på våre linjer. Du kan velge den ordinære turen med din linje eller velge å bli med vår rimeligste reisemålstur, nemlig reisen til linjen Europa Explore. Om du velger Europaturen følger du Kina railway sitt opplegg i Norge, men reiser på studietur sammen med Europa Explore.

Videre er vi på studiereise 11 dager i november der hovedturen går til Israel og Vestbredden. Her har vi også lagt opp et billigere alternativ; en rundreise i Sør-Norge.


Alternativ 1: Studietur til Japan

Studieturen vår går til en av de eldste, og likevel mest moderne sivilisasjonene i Asia; Japan! Et land fylt av motsetninger – med en flere tusen år gammel kulturarv som bæres med stolthet, parallelt med et teknologisk forsprang som tar oss med inn i fremtiden. Her kan man fra togsetet studere landskapet som inspirerte kunstnere og filosofer i eldre tid – og de hypermoderne byene som er sentrum for dagsaktuelle samtidskunstnere som Yayoi Kusamas, Chiharu Shiota og Takashi Murakami, som alle har vært aktuelle med utstillinger hos norske samtidsmuseer det siste året.


I Tokyos samtidsmuseer får vi et unikt innblikk i hva som rører seg i samfunnet. Her står blant annet Ghibli-museet høyt på listen, ikke minst for de med sans for anime! I Kyoto blir vi kjent med mer tradisjonell kunst, særlig keramikk står sentralt her. Ingen vei går heller utenom Hiroshima for å forstå dagens Japan, så vi hiver oss med toget, og oppdager flere steder på vegen. En del av turen er gruppen med på å planlegge selv. Er det noen som elsker karaoke, eller er spent på de nye OL-anleggene? Eller ønsker et lynkurs i Kintzugi? Her er det mulighet for å krydre turen med individuelle ønsker underveis i planleggingen. For denne turen skapes først og fremst av samspillet i klassen, og i kulturmøter med mennesker undervegs.


Vi skal besøke markeder, verksteder, muséer og templer. Oppleve det japanske kjøkkenet og møte menneskene som lever i et land der atomkraft er fortid og fremtid, og eldrebølgen truer i horisonten, mens leken lever videre gjennom cosplay og animasjon. Underveis skaper vi oss rom til å la inntrykkene synke, og finner frem blokkene med plass til ord og skisser. Lar tankene vandre i en japansk hage, og drømmer om engang å komme tilbake.

 

Alternativ 2: Studietur i Europa

Europa Explore-linjen vil utvikle en ny Europareise hvert år. Denne reisen blir så gjort valgbar for reisemålslinjene våre slik at du kan følge den linja du ønsker når vi er i Norge og samtidig få glede av et rimelig og miljøvennlig hovedreise.

Linjelærer


Maria Helen Ramstad

Maria har jobbet som lærer i grunnskolen og på videregående, der kunsten har fått bli med i fag som kunst og håndverk, men også i norsk og samfunnsfag.

Kreativ sjel som er glad i å lage ting med hendene. I eget kunstnerisk arbeid har Maria blitt glad i å utforske mulighetene som ligger i forskjellige materialer, og kanskje aller mest; å jobbe med maling og trykk.

Utdanning:
Bachelor i Kultur og samfunnsvitenskap fra Universitetet i Bergen, Årsstudium i Kunst og håndverk fra Universitetet i Agder, og Praktisk-pedagogisk utdanning fra Universitetet i Agder.