Søk plass
Hjem  |  New Zealand Friluftsliv | New Zealand Friluftsliv gjennom nord- og sørøya 2023 | Uncategorized   |   Fullspekket med inntrykk

Etter ei god uke på tur nådde vi over store deler av nordøya, og starta gårsdagen tidlig tidlig med ferjetur i dag til ny øy – nemlig Sørøya!

Vi rapporterte sist fra Waitomo et par timer sør for Auckland, der første utfordring på turen blei å ta seg gjennom en time i og langs ei underjordisk elv, i et enormt grottesystem på mange mil. Alle kom ut i dagslyset, og den eneste det mørkna for var nok meg, som etter en ulykke i hjemmet havna på legevakta mens resten av gjengen klarte seg alldeles fint sjøl sammen med Tanner og Taylor.
Ei lang venteøkt blei en studie i folk og sosiale forhold, der det mest positive og fantastiske var en av sykepleierne som konsekvent svarte Hello darling – so, what can I do for you today – til alle pasienter i luka. Utrolig. Vi har et solid norsk helsevesen, men en sånn innstilling ligger ikke helt inne i ryggmargen i Norge.

Det er tydelig at elevene også merker at det er en vennlighet og hjertelighet her, som er en miks av britisk høflighet med topping av Down Under uformell stil.

Vi liker det!

En mer sørgelig observasjon var det store overtallet av Maorier som fylte venterommet på legevakta utover morgenen og formiddagen. Mange som livet åpenbart ikke hadde delt ut gode kort til. De er fortsatt et folk der mange faller utenfor i eget land.

Respekten og anerkjennelsen som Maorier har opplevd de siste 20åra hjelper definitivt ikke alle.

Etter en slags friskmelding og en gratis helsebuss hjem igjen gikk turen til kysten mot Stillehavet i vest, med spader og badebukse.
På Kawhia (Nz wh blir til f for den som vil lære) kan man ved lavvann grave seg ei grop på riktig sted på stranda, og få en varm badekulp med 30-40 graders vann rett ut av sanden.

Og frisk Stillehavstemperatur rett utenfor.

En temmelig annerledes badetur, og Johannes som vanligvis liker bading best av oss alle var knapt tørr på 3 timer!

Godt for en herja nakke var det også..

Vi ville ikke hjem før til solnedgang.

Tilbake til vandrerhjemmet til Dave og hunden hans, med do på gangen, folk fra hele verden og en finfin start på turen vår!

Dag 3 – 10. Mars, gikk turen til filmsettet Hobbiton fra Ringenes herre, som noen gleda seg ekstra mye til!
Bilturen gikk gjennom pøsregn, over Lommelun stoppa regnet. Besøket der skal få sin egen post.

Ferdig toppa med filmmagi gikk turen videre til Rotorua, til små hytter på campingplass, og kveld under regnfri stjernehimmel.
Og med ord for dagen rundt bordet ute.

Hver dag har vi ord for dagen, som hjemme på skolen. Men nå er det elevene som står for kloke ord om livet – både eget, og det store livet.
Aldri en dag uten at vi blir litt klokere, respekterer hverandre mer, eller får noe å tenke på eller snakke om.

En av mange fine ting med folkehøyskole er at vi kan bestemme over timene våre sjøl, så hvis vi er alt for trøtte, så flytter vi leksa over til i morgen når vi kan og det trengs. Lett, og naturlig.

Neste dag i Rotorua var det klart for en frisk rafting opplevelse i Kaituna river, der både jeg og Tanner blei kjent igjen, og Blue (det er visst et navn) huska at jeg heter Kanut.
Fra Black water rafting til White water rafting! Og med verdens høyeste fossefall i kommers rafting, på 7 meter!

Elva renner gjennom et trangt juv, og skrik og hyl kunne høres gjennom skogen langt nedover. Et veldig bra tegn.

Og her hadde vi flaks – sjef Pete viste meg grafen på pc som viste hvordan regn og flom hadde stengt elva for padling i 6 uker. Til dagen før vi kom, omtrent.

Ikke lett å leve av naturen når den bestemmer fullstendig hvordan den vil oppføre seg.

Ferdig spylt og vaska reiste vi videre for utforsking av de gigantiske Redwoodtrærne som blei planta utenfor byen for 100 år siden. Veldig ung skog altså. Det høyeste treet er 50 meter høyt, og 12 meter rundt foten.
Det er så svært at det er vanskelig å ta inn nesten. Og hele det svære treet er en eneste levende organisme. Moder jord har slått på stortromma med disse. 15 meter oppe i lufta kan man gå på hengebroer mellom trærne en halv kilometer gjennom skogen

Litt bytid blei det også, før en dusj og oppstilling for en 3timers opplevelse i Maorilandsbyen Mitai –

Men for det må du lete etter neste blogginnlegg..

På en liten elvesafari Åse fant, som viste seg å være Nordøyas svar på Farris. Glassklart vann og tid for litt lek etter Hobbiton

Kveldsstemning nedenfor campingplassen vår utenfor Rotorua. Dampen fra geysiren midt i byen lyser opp på lang avstand

Morgen og Ord for dagen – det viser seg at Liv Anne sitter på gullkorn Åse fant på da hun var 12, og mens Åse ser litt usikker ut på om dette er kloke ord, har alle vi andre ørene på stilk og følger nøye med!

Vi har riktignok en minibuss, men i Redwoodskogen blei den mikrobuss. Og disse var ikke de største!

Mat ska etast i fre’ og Rrro. Ann Regine lar seg ikke stresse av de andre som ikke kan sette ned og ta matpause seriøst. Det er bra det Anni, helt etter boka!

 

Lesernes kommentarer

  1. Det er fantastisk og følge dere på denne turen og hva dere får oppleve.
    Opplegget fra ledelsen ser profesjonelt ut selv om jeg syntes mye ser farlig ut i mine øyne men skjønner sikkerheten er ivaretatt.
    Hilsen fra misunnelig bestefar til en av dere

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.