Søk plass
Hjem  |  Europa Backpack | Europaturen 19   |   Praha

Siste dag, siste by; kan det være plass til flere inntrykk nå? Vi kom oss ut til vanlig tid og startet dagen i biblioteket. Ikke hvilket som helst bibliotek, men et av verdens vakreste: Den teologiske delen av biblioteket i Strahovskyklosteret like over Prahaborgen. 

 

FiloSOFI

Yngve dveler ved teologien, mens Sofie (=Visdom) står ved døra til den filosofiske delen av boksamlinga. Ikke mindre vakkert dette:

 

Defenistrasjon og egg

Vi gikk videre over borgen, ned til Karlsbroa – delte historier om Albrecht von Wallenstein, defenistrasjoner og eggehvite i mørtel, samt diskuterte religioners plass i konflikter, før vi møtte Bill. Han er amerikaner fra Tennessee, men har bodd i Tsjekkia siden 1993. Han fortalte om utviklingen etter fløyelsrevolusjonen, religion og ateisme , skolesystem og altså defenistrasjon – et ord han syntes var undervurdert som navn på skoler og fotballag. Og hva ordet kommer av? Joda, det har skjedd (minst) tre ganger at noen har blitt kastet ut av vindu i Praha – med storpolitiske følger. Både Husittkrigene og 30-årskrigen ble utløst av definistrasjoner, skal vi tro wikipedia. 

Djevler kler rollen som vannspyere på gotiske katedraler. Spesielt på nordsiden  i skjul for lyset har de fått frodige uttrykk på St Vituskatedralen.

Praha om våren er mye mer lys og blomstring, enn mørke skyggesider.

Borgen er presidentpalass og alle småvesker er skumle. I utgangspunktet.

Godt at juleberedskapen er på plass, det tross alt bare 8 måneder til. 

Vi har stadig en mengde museer å besøke i alle byene vi har vært innom. Denne originalen må du for eksempel til Praha og Lobkowiczsamlingen for å finne.

Lunsjmøte med Bill. Interessant å snakke med et menneske som bor her og samtidig ser landet litt utenfra – som amerikaner.

Kafka og Mozart

Franz Kafka som  skrev Prosessen om K og tiltaler av ukjente domstoler, han har fått hodet sitt på utstilling i et byrom. Fascinerende installasjon. Hver plate kan dreies uavhengig og de danner uendelig mange ulike varianter av hodet. Aldri helt perfekt så lenge vi var der, men kanskje en gang i året? Statua nedenfor er Obersten. Far til Donna Anna i Don Giovanni, opera av Mozart urfremført i Estates teateret i året 1787. 

Påskemarked er noe vi må innføre i hjemme. Her fra torget ved den klokka alle skal se og som vi IKKE tok bilde av.

Husittkirka på torget derimot, den tok vi bilde av. Snodig kirkedannelse. Husittene ble jo knust på 1600-tallet, men da den tsjekkiske staten gjenoppstod etter første verdenskrig, vedtok staten at nå skulle husittkirka opprettes som tsjekkisk nasjonalkirke. 

Og skulle du være interessert i Husittkirka sin identitet kan du jo forsøke lese dette bildet (bildet åpnes i ny fane om du klikker på det):

Mett av dagen. Vi avsluttet det hele med fellesmiddag på hotellet, gode ord og å ønske hverandre god reise hjemover. Vi drar til ulike byer i Norge etter en felles stopp på Schiphol. God påskeferie. Tirsdag dukker det muligens opp en Epilog i bloggen vår, så stay tuned!

Les mer om Europa Explore og søk linja for skoleåret 2019-20!