Søk plass
Hjem  |  USA Travelstudy 18   |   Wildwest!

Oklahoma, land of the redskins. Navnet er alt annet enn aktuelt i dag. Dessverre er det et av de mørkeste kapitlene i urbefolkningens historie. Mer om det i morgen, da skal vi besøke Cherokee Heritage Center. Stikkord «Trail of Tears».

I dag er dette land of the cowboys! Noe vi fikk et godt innblikk i under vårt besøk av National Cowboy & Western Heritage Museum. En skal lete lenge for å finne en like stor og omfattende samling av cowboy-kultur, -kunst og -historie. Her kan du lære om store westernhelter som John Wayne, Buffalo Bill, Barbara Stanwyck, Ronald Reagan, Clint Eastwood osv, men også om fantastisk håndverk og utrolig pågangsmot. Eller vandre rundt i en replika av en hel landsby!

Hverdagen her på prærien har vært knalltøff, men samtidig befriende og storslått. Ønsket om å kunne styre seg selv og leve et fritt liv har utvilsomt preget samfunnet i disse områdene av USA. Familiebåndene er sterke og dugnadsånden lever, mens staten ikke innrømmes en like stor rolle som vi er vante med fra europeiske land. Riktignok er hestene i mange tilfeller blitt erstattet med hestekrefter (les traktor, pickup og helikopter) og husene er gjerne koblet til fiberoptisk internett fra Google, men cowboyånden lever fortsatt i beste velgående i dag. Tøffinger er de også!

Oklahoma City og USA ble rystet av et forferdelig terrorangrep i april 1995. Et kontorbygg for myndighetene ble sprengt med en bilbombe. 168 mennesker ble drept og flere hundre skadet. Rasistisk motiverte amerikanere ville ta hevn. Bare terrorangrepene på USA i 2001 var enda større. Vi besøkte minnesmerket i byen i dag. Dessverre forstår våre elever som alle er født etter 1995 likevel svært godt hva dette handler om. 22. juli 2011 skulle Norge rammes av et grusomt terrorangrep av samme sort…

Etter dagens porsjon med travelstudy tok vi oss tid til å rusle rundt i byen og kose oss i sola. Vinden er kraftig, men det føles likevel helt herlig!

See you in Arkansas!

PS: Her er det ikke bare «vibesene» våre som vibrerer… i går ristet jorda to ganger også! Men hey – We’re all good! 🙂