Søk plass
Hjem  |  USA Travelstudy 18   |   Trail of Tears

Vi er fortsatt i USA, men likevel besøkte vi en annen nasjon i dag. Cherokee Nation. Med hovedstaden Tahlequah. «Indianer»-stammen Cherokee endte opp her etter en katastrofal relokaliseringspolitikk på 1830-tallet. Den såkalte Indian Removal Act førte til en tvangsmigrasjon av fem store indianerstammer fra sørøstlige USA. De hvite bosettere krevde mer og mer land til seg og ikke minst rikdommen i form av gull og andre naturressurser som ble funnet i områdene. Med president Andrew Jackson i spissen ble urfolkene fordrevet og tvunget til å flytte seg til områder vest for Mississippi River. En «vandring» som førte til at ca 100’000 natives mistet sine hjem og endte opp i nye og ukjente områder. Over 15’000 døde underveis. Derfor fikk den senere navnet Trail of Tears og ble i 1987 offisielt erklært National Historic Trail.

Andrew Jackson er i dag fremdeles på 20-dollar-seddelen. Mange natives velger derfor å unngå å bruke denne seddelen så godt som mulig. Det snakkes om å erstatte Jackson med (kanskje) en svart helt i framtida…

Vi besøkte Cherokee Heritage Center i Tahlequah i dag. I kraftig vind men nydelig sol fikk vi en utrolig lærerik omvisning i en Cherokee-landsby à la 1700. Vår guide var en høvding med engelsk navn Nolan (det indianske ble for vanskelig å huske). En mann med enorm kunnskap og erfaring. En av de få som fortsatt snakker språket og kan fortelle om gammel kultur og religion. Det gjorde inntrykk på oss alle og det snakkes blant elevene om å lese og studere mer om «The First Nations».

Faktaboks:
Native stammene valgte ofte å løse en konflikt seg imellom med å spille en Stickball-kamp, framfor å gå til krig. (Akkurat som noen mener at dagens fotball erstatter en del kriger.) I stickball er nesten alt lov, bortsett fra å plukke opp ballen med hendene eller sparke den. Ballen skal plukkes opp og slenges med køller. -> Før kampen ble køllene gjerne holdt i kryss og motstanderne imponert med brøl. Dette førte til at franskmennene kalte spillet «La Crosse». I dag en sport som er veldig populær i Canada og nordlige stater i USA!

At den amerikanske dollaren omtales som «bucks» går også tilbake på urbefolkningen. I handelen med europeerne kostet feks en kniv gjerne flere hjorter (bucks)!

Etter omvisningen fikk vi sjekket ut museet på egen hånd. Spesielt utstillingen om Trail of Tears kommer vi ikke til å glemme så fort. I tillegg fikk vi se en annen landsby fra tida etter omplasseringen. Noen i gruppa stilte seg spørsmålet om de hadde klart å (over)leve ett år i slike forhold. Det begynner vel med å legge vekk smartphonen… 😉

Også i dag har vi reist langt. Vi er nå kommet fram til staten Arkansas. På veien krysset vi flotte Ozarkplatå med fjell og store skoger.

I morgen står politikk på programmet. Stikkord Little Rock og Clinton.