Søk plass
Hjem  |  USA Travelstudy 18   |   Sweet Home Alabama

Tittelen i dag er vel selvskreven… Vanskelig å la være i alle fall. Alabama er dagens stat. Troy er overnattingsstedet. En veldig varierende dagstur ligger bak oss. Ingen interstates i dag, men mange små og svingete landeveier. Det ga oss et veldig godt bilde av Alabama. Her er det nydelige områder med enorme gårder og staslige Antebellum hus på den ene sida, og falleferdige brakker med triste hager på den andre. Noen ganger bor rik og fattig rett ved siden av hverandre og konstrasten kunne ikke vært større. Redneckland med kyr og store kornsiloer, tøffe trucks og store bensinstasjoner som folkets møtepunkt. Og minst tre ganger så mange kirker som skoler.

Det var en spesiell plass vi hadde programmert GPS’en for i dag. Selma! Denne byen ble i 1965 valgt av Martin Luther King Jr som et sted for protester mot diskrimineringen av den svarte befolkingen. Selv etter Civil Rights Act ble mange svarte sjikanert og nektet stemmerett her nede. Så planen var å organisere en marsj fra Selma til hovedstaden Montgomery. 54 miles på tre dager.

7. mars la de ut fra Selma sentrum, men kom knapt over Edmund Pettus Bridge før de ble møtt av en enorm politistyrke. Alabamas guvernør George Wallace hadde bestemt seg for å stoppe marsjen. Det ble en blodig søndag! Protestantene ble jaget tilbake over broa og slått, sparket og skutt. Men alt ble filmet av tv-kameraer, og bildene sendte store sjokkbølger over hele verden. Fra hele USA strømmet folk til Selma for å støtte demonstrantene. Også Martin Luther King Jr selv reiste til byen for å lede et nytt forsøk på marsjen til Montgomery… Les om de dramatiske dagene her!

Som en del av forberedelsene til denne dagen så vi filmen Selma før vinterferien. (Hvis du ikke har sett filmen enda, så kan den anbefales!) Og i dag sto vi der selv og kunne gå over broa. Ikke minst fikk vi snakke med ei veldig hyggelig dame på Welcome Center. Hun kunne fortelle om hvordan det var som svart tenåring i 1965. Meget sterkt å høre hvordan noen kunne bli behandlet så respektløs kun på grunn av hudfargen! Og like tankevekkende å høre hun si at det egentlig ikke er blitt så mye bedre. Bare litt annerledes. Mye rasisme og diskriminering skjer i dag i det skjulte, mener hun. Det gjør det hele veldig vanskelig å forholde seg til. Hun sa det på denne måten: «If you are the devil, I want to see your horns!»

Etter en slik opplevelse var det godt å kunne sette seg ned på et lokalt spisested og styrke seg på ordentlig «southerner»-kost. Og mens vi tenkte over hva vi akkurat hadde sett og hørt, så meldte nyhetene fra alle tv-skjermene at presidenten hadde sparket utenriksministeren… på Twitter!