Søk plass
Hjem  |  USA Travelstudy 18   |   Stupid is as stupid does!

Sitatet er hentet fra filmen «Forrest Gump». Og siden vi ruslet forbi restauranten «Baba Gump Shrimp» her i byen, er det kanskje ikke så rart at nettopp dette sitatet ble dratt fram i dag. Når og hvorfor får du vite til slutt.

Dagen startet forholdvis tidlig i dag. Nå er vi på sommertid mens Europa fremdeles slumrer i vinterdvale. Så klart har vi skrudd opp temperaturen tilsvarende: 24 grader i dag! Riktignok fikk vi også litt regn (for første gangen på denne reisen), men ikke noe som kunne stoppe oss. De av oss som kom seg opp tidsnok fikk være med på en flott sightseeing rundt om i New Orleans. Den pratsomme og artige guiden hadde mye å fortelle. Ikke overraskende med en slik historie som denne byen har. Visste du for eksempel at de bruker overjordiske gravkamre istedet for graver? – Et unikt sted! Du må gjerne lese mer på nettet, for eks her

Kort oppsummert ble byen grunnlagt (1718) av franskmenn som hadde blitt vist av natives hvor strategisk området ved munningen til Mississippi River er. Perfekt til å sende varer alle veier. Til og fra Europa for eksempel. Opp og nedover Mississippi. Følger du elva fra nord til sør så finner du mange steder med franske navn. Nouvelle Orléans ble etterhvert overlatt til spanjolene, før Napoleon tok det tilbake og solgte hele «Ny Frankrike», altså Louisiana til amerikanerne. Byen har vært viktig i både uavhengighetskrigen og i borgerkrigen. Den har hatt det største slavemarkedet i Nordamerika, men senere også vært en trygg plass for frie ikke hvite borgere. Mange kulturer har bidratt til utviklingen av byen. Byggestilen er helt klart europeisk, mest fransk/spansk. Engelsk har lenge vært et minoritetsspråk her nede. New Orleans i 2018 er et sammensurium av kulturer og folk. Mest kjent som fødested av jazz-musikken, for Mardi-Gras og Katrina. Sistnevnte var en orkan i 2005 som førte til enorme ødeleggelser i byen. Ikke på grunn av vinden, men dikene som sviktet! Dermed ble nesten hele byen oversvømt og katastrofen var et faktum.

Guiden viste oss mer enn bare flotte hus og urgamle trær, han stoppet også i den store byparken og lot oss smake en kjent franskinspirert søtsak med navn Beignets. Nydelig! Deretter var det igjen god tid til å oppdage mer på egen hånd. Elevene ser ut til å trives godt i French Quarter.

Så tilbake til Forrest Gump og sitatet… På byguidingen var det også et par fra Florida som vi fikk kontakt med. Etter at vi hadde fortalt om hvem vi er og hva vi holder på med, så mente hun dame plutselig: «We will never go to Europe again. Way too dangerous! We have been there many years ago, but now with all those immigrants and ISIS all over, it would be a really bad idea to go back!» – Selv om undertegnede prøvde å overbevise om at vi har det godt og fint hjemme og er glade i vårt multikulturelle kontinent, så lot de seg ikke overbevise. «No, it’s bad. We know it is.»

Slik går det når du får din utdanning fra FoxNews, mente Carl sarkastisk i etterkant. Mens noen amerikanere slår på TV’en hver dag med kommentaren: «Let’s see what Stupid did today!» (Ment er selvsagt president Trump). – Hva skal en si og mene om alt dette?

Kanskje Forrest Gump sa det best: Stupid is as stupid does!

Au revoir Louisiane! Merci pour ce magnifique weekend! 🙂