Søk plass
Hjem  |  USA Travelstudy 18   |   National Aeronautics and Space Administration

Året er 1968 og folk her i USA men også over hele verden er fortvilet over de mange negative hendelsene som ser ut til aldri å ta slutt. Vi skrev om dette i innlegget fra Memphis. Mange holder på å miste håpet og er desperate etter en gladnyhet, noe som kunne bringe tilbake troen på mennesket. Det lover ikke godt når året allerede nærmer seg jul… Men så skjer det! Apollo 8 med Frank Borman, Bill Anders og Jim Lovell dundrer av gårde fra Cape Canaveral 21. desember. Saturn V-raketten er den største og kraftigste maskinen noensinne, bokstavelig talt en bombe med folk om bord. Uendelig mange faktorer som kan utløse en katastrofe. Heldigvis går alt som planlagt og de tre modige menn blir de første menneskene som går i bane rundt månen. Med jordoppgangen tar de et ikonisk bilde for evigheten. 27. desember lander de trygt i havet og blir feiret som store helter verden over! De har vist at det umulige er mulig og at vi mennesker kan få til utrolige ting. – Jim Lovell blir senere enda mer kjent som kommandant av Apollo 13… men det er en helt annen historie.

For oss ble dagen i dag et møte med NASA og romfart. Besøket av Kennedy Space Center på Cape Canaveral ga muligheten til å la seg inspirere av gamle og nye misjoner innen romfart. Fantastisk å kunne se det med egne øyne og oppleve mange av de kjente historiske plassene. Oppskytingsramper, verdens største ettroms-bygning (raketthangar), Saturn V, Spaceshuttle Atlantis, osv.

Minst like spennende er den aktuelle utviklingen innen romfart. Flere private aktører har kommet til og gjør det veldig bra. Mest kjent er nok SpaceX, selskapet til Tesla-mannen Elon Musk. De er blitt en fast leverandør av satellittoppskytinger og andre romfartstjenester. Senest i februar gjennomførte de et vanvittig stunt da de skjøt opp Falcon Heavy, den største raketten siden Saturn V! Det var en test for kommende misjoner som alle har ett mål: Mars! Men først ble Tesla’en til Musk sendt ut for å vise hva som er mulig og vinne enda mer oppmerksomhet. SpaceX har utviklet et utrolig system til gjenbruk av sine raketter. Uvirkelig å se «et rør» returnere helt automatisk! Klart det står enormt med arbeid bak og ikke minst mange feilforsøk. Men de er på god vei og sammen med NASA og de over 8000 ekspertene som i dag jobber på Kennedy Space Center, kommer de til å gi oss mange uforglemmelige øyeblikk i årene framover. Allerede i år skjer det mye spennende. Og i slutten av 2019 satser NASA på å kunne sende sin nye rakett SLS (Space Launch System) på en testreise rundt månen. Akkurat som i 1968! Bare enda større og enda mer avansert!

NASA har følgende motto: Inspiration + Innovation + Discovery = Future

Og romfartsprogrammet har gitt oss mange nye produkter og teknologier som vi bruker i hverdagen. NASA publiserer hvert år en bok med «spin-offs». Her er utgaven fra 2018.

Etter så mange inntrykk var det godt å kunne dra tilbake til Cocoa Beach og bade, gå tur og slappe av. Nok en herlig dag er over!