Søk plass
Hjem  |  USA Travelstudy 18   |   Civil Rights & Mr Luther King Jr

Temadagene våre fortsetter. I dag valgte vi Civil Rights kampen. Ikke tilfeldig selvsagt når en oppholder seg i Memphis Tennessee. Her ble Dr Martin Luther King Jr drept på balkongen til Motel Lorraine. Skutt fra et bad i nabobygningen. 4. april 1968, altså for snart 50 år siden. Et stort sjokk for hele verden, en stor lederskikkelse var død. Men bevegelsen kunne ikke stoppes og kampen for likestillingen av alle borgere i USA gikk videre.

Det er denne kampen National Civil Rights Museum handler om. På en spennende og moderne måte blir besøkende kjent med historien fra slavehandelen til den første svarte presidenten. Rystende fortellinger om begivenheter en skulle tro hører middelalderen til… men faktisk stammer fra 1960-tallene og nyere! Kun på grunn av hudfargen ble folk utelukket fra skoler, nektet stemmerett, hindret tilgang til offentlige plasser, slått og fengslet og verre enn så. Som Carl sa en gang i dag; «jeg får vondt i hodet bare med tanken på hvordan det har vært!». Og han har faktisk vært midt oppi det hele. Både som privat og ikke minst som politimann på denne tida.

Før vi startet fra hotellet i dag, ga Carl oss et kort innblikk i hvordan han måtte kjempe for det han hadde lært som barn og trodde på: Nemlig at alle mennesker er likeverdige. Han vokste opp sammen med både svarte og hvite barn og hadde aldri tenkt over at det skulle være noen forskjeller mellom dem bortsett fra hudfargen. Men fort måtte han innse at det ikke var slikt samfunnet så på saken. Som politimann i Missouri grep han flere ganger inn for å stoppe overgrep mot svarte; begått av hans kollegaer! Han ble truet og forsøkt kastet ut og sagt opp flere ganger, men nektet å gi seg. – I dag er han glad for at mye er blitt bedre, men han minner oss på om at kampen for rettferdighet ikke er over! Vi er heldige som har en slik venn og guide med oss hele veien på denne reisen. En mann med ufattelig livserfaring. Bare spør, så får du høre de utroligste fortellingene!

En kunne ha skrevet uendelig om Martin Luther King Jr og Civil Rights Movement, men det er bare å lete litt selv. Den kanskje mest kjente talen til MLK kan du se her!

Giftshoppen solgte et postkort med følgende korte oppsummeringen:

Rosa sat so Martin could walk.
Martin walked so Barack could run.
Barack ran so all our children could fly…

Vi sitter nok en gang igjen med sterke inntrykk. Og vi skal ta opp igjen tråden når vi er kommet til Selma i Alabama om noen dager!

Resten av dagen fikk elevene fri til å utforske byen. Beale Street med levende musikk på hvert hjørne og nydelig BBQ for eksempel. Og nei, vi har ikke glemt Elvis! Det kommer en ny dag i morgen… 🙂

PS: 1968 var et mørkt år for USA. Vietnamkrigen var et rent helvete på jord, Martin Luther King Jr ble drept og den samme skjebnen rammet den dynamiske presidentkandidaten Bobby Kennedy. Men opp i det hele kom et lysglimt rundt jula; Apollo 8 gjennomførte en vellykket reise rundt månen. Det skal vi få lære mer om på Kennedy Space Center i Florida!