Hvem er vi?

Ålesund folkehøgskole tilbyr et unikt skolekonsept. Et år hos oss er eksamens- og karakterfritt. Du velger fag basert på dine interesser og med tanke på din personlige utvikling. Folkehøgskoleåret kan gjøre at du gjenoppdager gleden ved å lære noe nytt. Lærerne er inspiratorer og veiledere, og dialog er et kjennemerke i våre undervisninger.

Ålesund folkehøgskole er en kristen skole, basert på tro og toleranse. Hver elev møtes med omsorg og respekt, uavhengig av bakgrunn og tro. De som vil gi sin kristne tro en mulighet til å vokse, får god anledning til det. Basert på livsglede skal året være en indre personlig reise, en sosial reise og en reise ut i verden. En reise for livet.

 

Her finner du oss

Det tar ca. 20 minutter med bil fra skolen til bysentrum Ålesund, syv minutter til  handelssenteret Moa og flyplassen Vigra ligger 35 minutter unna med bil. Busser passerer skolen jevnlig.

 

 

Her kan du bo

For mange er dette første gangen de bor hjemmefra, noe som kan være forbundet med nysgjerrighet og spenning. Hos oss deler du rom med en reisekamerat og har alt du trenger for ditt reiseår.

Hovedetasjene (1.og 2.etg) i internatet rommer de fleste elevene. Dette ble oppført i 1971 og har blitt jevnlig vedlikeholdt siden. Rommene er tilrettelagt for to personer, har nye vinduer og egen dusj/wc, samt en litt original løsning med vaskeservant og skap i en liten mellomgang. Rommene er funksjonelle.

Vi har også noen enkeltrom i 3.etg i internatet, i det vi kaller 4-ern (tidligere rektorbolig – nå benyttet som internatavdeling) og 6-ern (nok et hus benyttet som internatavdeling.)

Prisene tar utgangspunkt i dobbeltrom i internatet med dusj/wc på rommet. Enkeltrom har tillegg og bor du i de få dobbeltrommene uten dusj/wc får du et fradrag.

Borghallen er skolens nyeste anlegg som er hele 544 kvm. Den nye idrettshallen har to volleyball- og fotballbaner, badminton, håndballmål, innebandy, eget styrketreningsrom, galleri og kafeteria med kjøkken. Skolebyggene er etablert i 1971 og var moderne og avanserte for sin tid. De siste ti årene har både internatet, administrasjonsbygget og gym-bygget gjennomgått grundig renovering.
 

 

 

Velkommen til Ålesund og Sunnmøre

Ålesund Folkehøgskole er lokalisert i hjertet av Ålesund og Sunnmøre. Her har du fri tilgang til alt fra et pulserende kulturliv til majestetis natur med uforglemmelige oppleveler.

Ålesund er internasjonalt kjent for sin særpregede arkitektur i jugendstil med tårn, spir og husfasader med fantasifulle ornamenter. I dag er Ålesund en aktiv og nyskapende by som har et stort og eksportrettet næringsliv og som er den største byregionen mellom Bergen og Tronheim.

Sunnmøre tilbyr et rikt utvalg av friluftsopplevelser for enhver smak. Enten du liker å klatre, finner ro og energi av en fjelltur eller får adrenalinkick av toppturer. Her er mulighetene mange!

 

      

 

Timeplan

Som du ser i årsplanen er ukene svært forskjellige. Men når vi har uker uten prosjekt og turer, kan ei uke se slik ut:

Økonomi

Følgende er inkludert i våre priser:

 • Grunnkostnaden inkluderer dobbeltrom med dusj/wc. Vi har nesten ikke rom uten dusj/wc og har derfor valgt å inkludere dette. Dette utgjør ofte en tilleggskostnad på kr. 4000-7000 hos andre skoler.
 • Mange turer i Norge er inkludert i grunnkostnaden for alle elevene. Hos oss reiser alle enten til Israel og Vestbredden eller på alternativ tur til Sør-Norge. Sør-Norge-reisen ligger inne i grunnkostnaden for alle. Velger du Israelreisen i stedet er tillegget kr. 11 500.
 • En lang linjereise er lagt inn i summen for hver reisemålslinje. For nær alle reisemålslinjene kan du velge Europa Explore sin reisemålstur for å få et billigere år. Da får du med deg turopplegget som for eksempel New Zealand Friluft gjennomfører i Norge og en lang reise i Europa. Det er denne kombinasjonen som ligger inne i grunnprisen.
 • Grunnkostnaden, den billigste varianten på de fleste reisemålslinjene, er kr. 119 500 for skoleåret 2018-19.

Under ser du en komplett kostnadsoversikt (pr 10.10.2018).  Vi tar forbehold om at det kan forekomme feil i priser oppgitt på eksterne nettsted (www.folkehogskole.no) og på linjesider. Det er denne oversikten som gjelder:
(Klikk på bildet for å gjøre det større)

Kostnader 2019-2020

Andre kostnader:

 • Enerom kr. 5000 pr. år. Enerom fordeles etter begrunnet søknad.
 • Ekstra kostutgifter fra kr. 400 til 1500 pr. måned. Gjelder spesialkost for spesielle allergier, cøliaki, vegetar med mer.
 • Fellestur til Israel medfører et tillegg på kr.11 500 i forhold til det rimelige alternativet i Sør-Norge som ligger inne i grunnprisen (verdi kr. 7000).
 • Noen valgfag kan medføre en ekstra kostnad. Dersom det er ledige plasser på Dykking (valgbart som linjefag), kan disse fylles fra de andre reisemålslinjene. Det koster kr. 8000 å være med på hele dykkeopplæringa i Norge og Israel. I oversikten har vi tatt utgangspunkt i Crossfit på kr. 3500 for hele året, de fleste valgfagene er inkludert i felleskostnadene. 
 • For de fleste reisemålslinjene har vi gjort turen til Europa Explore valgbar som reisemål. Det gjør det mulig å for eksempel få med seg friluftsdelen til New Zealand Friluft og velge en rimeligere langtur.

 

Annen viktig informasjon:

 • Avvik mellom ulike nettsted, katalog og denne betalingsplanen kan forekomme. Det er prisene i denne betalingsplanen som gjelder. Vi beklager om slike avvik oppstår.
 • Linjeturene starter og slutter i utgangspunktet på Gardemoen. Tilslutningsturer/hjemreise kan komme i tillegg. Turen til Israel og linjeturene kan avvike +/- 10% fra det som er oppgitt. I tillegg ser vi oss nødt til å ta et forbehold rundt kronens kurs mot US$. Turene er priset ut fra en dollarkurs på NOK 8,10.
 • Deler av dykkeopplæringen skjer på fellesturen til Israel. Norgesalternativet til Israelsturen lar seg derfor ikke kombinere med dykking.
 • Innmeldingspenger blir ikke tilbakebetalt om man velger ikke å ta plassen likevel. Det samme gjelder 1. avdrag som forfaller 1. august.
 • Depositum (kr. 700) ligger innbakt i betalingsplanen som du får, men tilbakebetales ved sluttoppgjøret når ikke noe er ødelagt eller nøkler mistet, når rommet er ok rengjort ved utflytting etc.
 • Elever som slutter skolegangen i løpet av skoleåret må betale for seks uker etter at en er sluttet. Dette er en fellesordning for folkehøgskolene og gjelder uansett grunn til at en slutter.

 

Valgbare opplegg med spesielle kostnader
Skolen gir tilbud om enkeltopplegg som de elevene som velger det må betale spesielt. Dette kan være heiskort og eventuell skileie på valgfag og skidager. Dykkerkurs fram mot dykkersertifikat er en mulighet dersom det er restplasser når dykkelinjene har fått sitt. Kostnadene til dykking er inkludert i linjeoppsettet over for de som har det som linjefag. Andre elever må selv dekke kostnader knyttet til dykking (utstyr og kursavgift), men skolen stiller med transport og skaffer instruktører. Fallskjermhopp og strikkhopping rundt om i verden er også noe enkeltelever velger å gjøre og som de selv må ta kostnaden med.

Lån og stipend
Går du på folkehøgskole, får du lån og stipend fra Statens Lånekasse for Utdanning. Totalrammen for lån og stipend for 2017/2018 er kr. 106.340. Av dette gjøres ca kr. 50.000 om til stipend ved fullført folkehøgskoleår. For mer informasjon ta kontakt med skolen eller lånekassen (www.lanekassen.no).

Høyskolepoeng
Elever som gjennomfører et folkehøgskoleår på 33 uker får 2 konkurransepoeng ved opptak til høyere utdanning i tillegg til alderspoeng under forutsetning av godkjent skoledokumentasjon og frammøte på 90%. Eleven må til vanlig bo på skolen for å få poengene.

Ordninger knyttet til andreårsstudenter
Ålesund folkehøgskole tilbyr et ledertreningsprogram for andreårsstudenter. Spesielt kvalifiserte og motiverte studenter som ikke har gått hos oss, kan også søke om å bli vurdert for disse plassene. Kvalifikasjon kan være fullført skoleår ved annen folkehøgskole eller bibelskole. Tre av disse stipendiatstillingene er knyttet til oppfølgingsarbeid på linjen Reise Bo og Fritid. Søknadsskjema finner du på ÅFHSintern. Ta kontakt for mer informasjon.

ÅFHSintern
Klikk her så kommer du til ei side der du finner informasjon rettet til årets elever og deres foreldre. Her er praktisk informasjon og påmeldingsskjema til foreldrehelg, åpning- og avslutningshelg.