Søk plass
Hjem  |  De lange linjereisene | Europe Explore   |   Budapest

Europas villeste parlament

Europas villeste parlament – i alle fall når det gjelder arkitektur, storslått hovedstad, broer over Donau, utsikt, bad, terrorhus, Matthiaskirke(!), gulasj, Burger King og Opera – det ble Budapest for oss denne gangen.

Sentral-Europa

Vi kom opp fra Balkan til de gamle keiserstatene i Sentral-Europa. De liker å kalle seg Sentral-Europa; Ungarn, Slovakia og Tsjekkia. Det er dette som er Sentral-Europa, kall det for all del ikke Øst-Europa!

Porgy and Bess

Etter Budapestvandringer og program tilpasset hvor mye glød det er igjen i motivasjonsovnen etter 18 dager på reise inkl flere 100 000 skritt, toppet vi dagen med Porgy and Bess, den store amerikanske Operaen skrevet av George Gershwin. Nær fire timer massiv operaopplevelse! Her var det perler som Summertime og Bess, You is my Woman now. Det vi opplevde var en fullskala operaoppsetning, noe som gjøres svært skjelden. I Budapest framførte operaensemblet Porgy and Bess med sine egne sangere og brøt derfor kravene i partituret som instruerer at denne operaen bare skal framføres av fargede. Er det god nok grunn at de ikke har fargede sangere nok i eget ensemble til å bryte kravene fra Gershwin? Selv synes de musikken er for vakker og stykket for viktig til å la være å framføre det. Bedøm selv! Først en konsertversjon med godkjente solister :

 

Her forklarer regissøren av Budapestversjonen ideen bak det vi fikk oppleve:

 

Byglimt