Søk plass
Hjem  |  Europa Backpack | Europaturen 22   |   Ein Tag in Pressburg

Har dere hørt om Pressburg? – Nei? Det finnes til og med ei stor gate i Paris som er oppkalt etter denne byen… Kanskje hjelper det å nevne Østerrike-Ungarn, Habsburg, Donau…?

Vel, plassen vi reiste til i dag er hovedstad i Slovakia og er nå mest kjent som Bratislava. Men historisk sett, så har byen hatt flere navn, og mange forskjellige folkeslag har styrt den. Keisere er blitt kronet her og store personligheter har kommet på besøk. Det siste store som skjedde var at Bratislava ble hovedstad for Slovakia, etter at landet ble splittet fra Tsjekkia i 1993.

Daniela er født og oppvokst i Bratislava og hadde mange spennende fortellinger om byens og landets historie. Spesielt tida bak jernteppet. Tenk hvor enkelt og lett vi kan krysse grenser i dag og besøke land og byer rundt omkring i Europa! Fantastisk og samtidig på ingen måte en selvfølge. Det er vi virkelig takknemlige for og setter stor pris på denne friheten. – Men guidingen til Daniela stoppet ikke der. Hun førte oss gjennom store deler av gamlebyen. Kultur og historie er det aldri mangel på når du blant annet går i romernes og habsburgernes fotspor… Les deg opp selv her for eksempel.

En fortelling handlet om borgen som troner over byen. I dag er den nydelig renovert og omgitt av en flott park og hage. Men lenge var det bare en ruine igjen, etter at noen italienske tropper visstnok skulle lage seg mat… Borgen overlevde samtlige angrep fra diverse makter, men så var det altså italiensk matlaging som tok knekken på den. En katastrofal brand oppstod og ødela store deler av anlegget. – Atos klare konklusjon etter dette er at «Pasta er kjempefarlig og bør være forbudt!» (Han liker ikke pasta!!! Er det noen som kan skjønne det?!?)

Nok et land og nok en vakker by vi kan glede oss over å ha besøkt på denne turen! Og nok en gang i perfekte værforhold.

Nå tar vi en siste natt i Wien, så går reisen videre til det store nabolandet i øst. Auf Wiedersehen in Deutschland!