Søk plass
Hjem  |  Europa Backpack | Europaturen 19   |   Beograd

Kontrastene i Beograd er store. Det fikk vi oppleve i dag. Fra flotte fargerike byparker til triste grå østblokker, urgamle biler som neppe hadde klart EU-kontroll ved siden av tøffe sportsbiler i millionklassen, splitternye trikker deler spor med gamle skranglekasser fra kommunisttida og EU-flagg som flagrer over hatefulle anti-Nato-paroler. West meets East. Veldig spennende å rusle i gatene som «observatør».

På Nansen Dialog Centre Serbia (NDCS) ble vi møtt av to hyggelige damer som ga oss et godt innblikk i det viktige arbeidet NDCS gjør over hele Ex-Jugoslavia. Fredsmekling og forsoningsarbeid blant unge mennesker som er preget av politiske og religiøse konflikter. I et multikulturelt område som har vært slagmark så altfor mange ganger gjennom tida. Her jobbes det for å skape forståelse og toleranse mellom de forskjellige etniske gruppene. På tvers av språk- og landegrenser. – Og det hjelper. Når en gir rom for dialog og møter på en nøytral basis, så bygges det ned hat og fordommer. Arbeidet til NDCS er blitt så viktig og anerkjent, at de i dag får statsstøtte og blir invitert til stadig flere skoler og lærerseminar.

Etter dette møtet kunne vi fortsette oppdagelsesferden rundt om i byen. Stikkord: Tesla (nei, ikke bilene, men den ekte Nikola Tesla!), Belgrade Fortress, gågate, steder for NATO-bombingen, store ortodokse kirker, Donau, shopping og iskaffe i 22 varmergrader. Dagen ble avrundet med en kulinariske reise gjennom Serbia og et fint kveldsmøte her i huset vårt.

Nytt land i morgen! Følg med!