Søk plass
Hjem  |  Canada Backcountry   |   Vinter

 

Vinter. Topptur og Ski. Skredlære. Vinterfriluftsliv. 

Vi elsker denne årstiden!

Det har vært en sesong for minnebøkene her på Sunnmøre. Sesongen begynte litt tregt men tok helt av mot slutten med enorme snømengder og godt vær. Med turen til Canada som pleier å være i mars avlyst pga ståa i verden benyttet vi hver anledning til å få med oss enda mer av det Sunnmøre har å by på av bratt friluftsliv. 

Vi starter sesongen med intro til topptur. De fleste som går Sunnmørsalpene Topptur Canada har lite eller ingen erfaring med toppturer på ski i alpint terreng fra før. Dermed bruker vi god tid til å bli vant med utstyr og ny rutiner rundt hvordan vi går opp, kjører ned, pakker sekken og i forhold til sikkerhet. 

I løpet av perioden fra januar til mars er vi flere ganger i skitrekket på Strandafjellet for å øve teknikk både i og utenfor løypene. Elevene har ski på Strandafjellet hver tirsdag som valgfag i tillegg til skidager med linjen. Dermed får de opp til 3 skidager i uken på de beste ukene i tillegg til det de evt finner på i helgen:) Visste du at Strandafjellet har Nord Europas lengste skiheis målt i antall høydemeter? Gondolen på Roaldsida tar deg godt over 600 meter opp i fjellet inn i noe av det som ofte betegnes som Norges beste heisbasert offpiste terreng!

Skredlære og sikkerhet er viktige ting å få med seg i utviklingen mot å bli en kompetent skiløper i vinterfjellet. Vi bruker tid på alt fra øvelse med sender/mottaker til bruk av kart og annet relevant data for å både planlegge og gjennomføre turene våre. Elevene bli kjent med å gjenkjenne skredterreng, foreta kameratredning, analysere snødekket og generelt ta steget mot å ta bedre og godt informerte valg i fjellet. 

Vinterfriluftslivet er fantastisk. Vi har to turer med overnatting ute i løpet av sesongen. Den ene er i nødsnøhule på fjellet ved skolen og den andre er en tur med telt over flere dager i Liabygda. Her går vi inn til en teltplass midt inn i et fantastisk skiterreng. Vi får erfare hvordan teltlivet kan være om vinteren, vi lager mat sammen og drar på tur rett fra teltet. Ski in, Ski out!

I år har vi hatt en hel uke i Sogndalsdalen med fokus på ski og topptur. Vi fikk med oss flere flotte toppturer og hadde en dag i Hodlekve Skisenter. 

Vi er enormt priviligerte som bor så nærme noe av Norges beste toppturer på ski. Vi bruker veldig sjeldent mer enn en time på å reise fra skolen og til utgangspunktet for turer i verdensklasse. Vil du bli kjent med toppturer på ski eller utvikle deg videre er et år på Sunnmørsalpene Topptur Canada et meget godt utgangspunkt. 

Husk å følge oss på Instagram @canadaafhs

Les mer om linja HER

 

Eivind ser mot nye turmuligheter i Sykkylven.

 

Tiril gunner på i bjørkeskogen i Sogndalsdalen.

 

Julie trives på tur:)

 

Fredrik danser i februarpudder på vei ned fra Langfjella.

 

Elise surfer løssnø ned fra Ansokhornet i Liabygda.

 

Tiril har funnet flyten i siden ned fra Fingeren på Standaleidet.

 

Lunsj på vei til Skårasalen.

 

Eivind finner dyp snø under Nordre Sætretind i Fladalen!

 

 

 

Trykk på bildet i galleriet og bla videre i egen visningsmulighet!