Søk plass
Hjem  |  Canada Backcountry   |   Ski Neste!

Canada linjen har lagt grunnmuren for en aktiv vinter og vår! En tredjedel ut i dette eventyrlige året og på tide men en oppsummering:)

Sykkelturen til Vellesetra er en klassiker:)

Tekst og Foto: Per Strøm

Mange av våre elever på Canada Adventure Sports har kjent dragningen til Sunnmøre og ÅFHS mye  på grunn av ski og topptur. Nordvesten leverte en forsmak av hvit tidligere i høst, men som vanlig satser vi ikke ski før etter juleferien. Heldigvis har vi mye annet å by på her i regionen også i tiden før snøen flyr og vinter setter inn. Det har vært mange spennende fellesturer som du kan lese mer om på hoved bloggen HER. En kjapp tur innom @alesundfhs forteller også det store bildet. For Canada elevene så har fokus vært på allsidige friluftlivsopplevelser og å bli bedre kjent i regionen og nærområdet som er deres nye hjem. 

Rigging av line og teknikk på Emblemsanden. En av våre lokale strand og friluftsområde.

Skolens unike beliggenhet gir mange muligheter med kort reisevei fra skolen. I starten av skoleåret foretrekker vi ofte å sykle til hytteturer i Sunnmørsalpene, Buldrehallen og klatrefeltet. Klatring har det i grunn vært en del av så langt i år med Via Ferrata Loen, buldring i Buldrehallen, 2 dagers Ledkort kurs i Sunnmørshallen og overnattingstur til det lokale klatrefeltet. 

Buldrehallen er et av de beste buldreanleggene i Norge og er minutter fra skolen.
Nora nyter svaet i dagens siste solstråler. Klatrefeltet er en kort sykkeltur fra skolen.

Canada linjen har alltid hatt en del surfing på programmet med to dager i Norge og to dager på turen til Canada. Hoddevika er ca 3 timer unna skolen og gir oss en fantastisk arena til å bli kjent med mulighetene som ligger i å mestre bølgene. Vi bor helt nede ved stranda hos Stad Surfing og har mulighet til flere økter per dag. Området er helt unik. Det er få steder der du får mulighet til å fjerne deg fra omverdenen mellom storhavet og bratte fjell som i Hoddevika. På tur til Canada har vi vanligvis et opphold i Tofino på Vancouver Island. Dette er en av Nord Amerikas fremste surfedestinasjoner og en av verdens beste Cold Water surfesteder. 

Ellers på linja så har vi laget turutstyr, begynt på barmarkstrening inn mot skisesongen, arrangert Alley Cat Canada og lært å preppe ski. Mange av elevene på linja har Topptur til Fots som valgfag og har dermed fått med seg flere flotte toppturer i området også utenom linjefaget. Vi har også satt oss inn i spørsmål rundt naturforvaltning og inngrep i friluftslivet som etableringen av Via Ferrata ruter og utbygging av skianlegg. Vi bruker ofte Canada og Norge litt op mot hverandre for å bedre forstå denne tematikken med to land som har svært ulik tilgang til naturen, lovverk rundt bruk av natur, historiske og kulturelle forskjeller og geografiske forskjeller som påvirker tilgangen til urørte områder. 

Nå venter noen uker med felles musikalprosjekt for hele skolen før vi runder av dette halvåret med bl.a. buldring ute, solo natt i naturen, Thanksgiving feiring og vår tradisjonsrike juletrefest i det fri:) 

Etter jul så er vi i gang med skikjøring, toppturer på ski, vinterovernattinger i telt og snøhule. Med en lang sesong på vestlandet får vi oppleve alt fra pudder til vår snø. Strandafjellet Skisenter er under en time fra skolen og kommer til å bli flittig brukt både på valgfaget Fri Flyt, som Canada elevene oftest velger, og på linjedager. Skredlære med øvelse i turplanlegging og gjennomføring av turer er en stor del av det vi holder på med i det daglige på tur i jakten på god snø og gode skiopplevelser. Vi har fokus på å lære håndverket knyttet riktig bruk av utstyr, gode veivalg, bruk av kart, skredvarsel, værmelding, praktiske tester i feltet, gruppedynamikk på tur og kameratredning med mer. Sunnmøre, Sogndal og Romsdalen blir sannsynlige turområder vi kommer til å bruke dette året med en spennende linjeuke i Norge i mars. Deter også sannsynlig at elevene får med seg noen andre store norske fjellområder i løpet av sesongen også, men det for vi komme tilbake til:) 

Husk å følge @canadaafhs på instagram for jevnlig innblikk i hvordan vi opplever, utforsker og utfordres av et aktivt liv ute i Norges Beste Vestkant!

Julie og Rakel på vei til dagens andre surfeøkt på tur til Hoddevika.