Søk plass
Hjem  |  Australia Multisport | Australia Multisporttur 18   |   Møte med aboriginere

Vi samler oss rundt de to Aboriginerne, Juliet og Jerimy som enda ikke har sagt et ord. Julietsamler mange pinner i en blomstrete kasserolle og tenner på. Jerimy sitter med en cirka 2 meter lang Didilidoo. Vi sitter å observerer dem og lurer veldig på hva som skjer. Etter lange minutter forteller hun endelig hvem de er og starter i gang en velkomstseremoni. 

 

Hun legger grener med blader over kasserollen og lager til masse røyk utover campingplassen. Det blir fortalt at røyken skal hjelpe forfedrene i å kjenne oss igjen og gjøre oss velkommen tilbake når som helst. Vi går en og en fram og stiller oss i røyken mens han spiller musikk i instrumentet og hun synger med. 

 

Etter seremonien starter hun å fortelle om forhistorien til aboriginerene på østkysten. Hun forteller at hennes stamme kommer fra delfinene og at de har vært viktig for dem. Delfinene har hjulpet til med å fange mat. Delfinene samlet seg rundt fisken og skal ha jaget dem innover til land. Der sto aboriginerne klar med nett som fanget fisken. Videre fortalte hun hvordan østkysten ble til og brukte en del symbolikk.

 

Etter at hun hadde snakket en stund var det tid for sang og dans. Hun lærte først en dans for jentene og deretter en til guttene. Vi danset til at hun sang og han spillet på didilidoo. Dansen besto av enkle bevegelser, som alle mestret til en viss grad. Etter dette fikk vi lære mer om det to meter lange didiliodooen, som vi ikke er kjent med fra før. 

 

Da satt alle i ring mens han snakket om hvordan instrumentet ble laget, og hvordan vi skulle spille på dem. Da han hadde snakket ferdig fikk alle lov å prøve og spille. Det var veldig forskjellig hvor bra folk fikk det til, men folk skal ha for forsøket! 

 

Så var det på tide med noe Jan Kristian har vært bekymret for; BOOMERANG! Vi turet ned på stranden og da lengst unna alle som prøvde å jobbe med brunfargen. Boomerang ble før i tiden brukt til jakt. Boomerangen har en slik kraft at man kan slå ut en kenguru og det kreves en god del trening. 

 

Da alle fikk prøve å kaste på boomerangen, forstod vi rask hvorfor Jan Kristian har ment at dette her er galskap. Etter mange nesten ulykker, var det noen som skilte seg ut med å faktisk klare å ta imot boomerangen etter å ha kastet den. Han hadde lovet at de som klarte å kaste og ta imot boomerangen skulle få en. Så mens de fleste holdt på å skade både seg selv og andre, er nå Solveig, Magnus og Karina en Boomerang rikere!

 

Dette var et lærerikt møte med to aborginere med mye spennene å fortelle.

Se film fra møtet med aboriginere her: