Søk plass
Hjem  |  Afrika Mangfold | De lange linjereisene   |   Nachos og Vertsfamilie.

Tekst og bilder: Guro Dahl Hammari

Søndag 24. Mars:
Denne helgen bor Annelin, Silje og jeg hos vår vertsfamilie her i Nairobi! Vertsfamilien består av vertsmor Pelecia, kalt Pely, og vår vertsbror Ryan på 11 år. De er begge veldig snille og givende, og dette er et «girls-house» som Pely kaller det, så alt fra dusjing til å sove lenge i helgene er svært akesptert her. Vi blir servert deilig kenyansk mat, chapati er en favoritt har vi fortalt og til vår store glede ble det servert kvelden før!

❤

Chapati er en type lumpe, kun laget med mel, vann og salt, ofte stekt i en jernpanne over åpen flamme. Kjempe deilig! Serveres ofte til en type linsestuing, som også er veldig god.

Søndag morgen våknet vi rundt 08:30 og spiste en klassisk kenyansk frokost -bestående av loff og syltetøy..
Vi fikk fram til 13:00 til å sole oss, personlig ble det første forsøk på å oppnå en smule farge på min ellers kritthvite hud. En litt dårlig smørejobb førte til at det ble farge noen steder, men dessverre ikke den jeg ønsket..
Vi fikk beskjed om at vi skulle handle inn til middag, men turen ble lengre enn vi hadde sett for oss. Vi kjørte innom flere av Pely sine slektninger, fra det ene huset til det andre og endte til slutt opp i en liten leilighet, fylt til randen med familiemedlemmer. Vi var nemlig havnet i en overraskelsesbursdag! Vi ble servert deilig mat og god stemning, med ulike afrikaske musikkvideoer rullende over tv-skjermen og med høyt volum. Tror det må være noe spesielt med Kenya og det å ha tv’en på til hver tid, helst med skikkelig afrikansk partymusikk på, skaper god stemning, men litt vanskelige samtaleforhold. Etter flere timer kom endelig bursdagsbarnet, fetteren til vår vertsmor. Det ble sunget bursdagssang og servert store bursdagskaker til hedersgjesten. Tror vi satt i den lille leiligheten i rundt 5 timer!!

Etter en veldig lang og stor omvei, kom vi oss til slutt til butikken. Vi ble enige om at vi skulle lage en norsk middag for familien, men hvilken var vanskelig å kommer frem til! Vi snakket om alt fra grøt til kjøttkaker, men det var jammen ikke lett å finne noe godt å lage med di kenyanske matvarene vi hadde tilgjengelig.. Vi endte til slutt opp med det norskeste av alle mattradisjoner -mexikansk mat! Mer spesifikt -nachos. Vi normenn er egentlig mest glad i utenlandsk mat, noe vi selvfølgelig fortalte Pely og Ryan. Vi fant ingen Santa Maria-tacokrydder eller revet ost, så vi laget krydder fra bunnen av, skjerte opp fersk og deilig ananas og stekte nachosen i mikrobølgovnen! Det så ikke svært delikat ut, men det smakte så utrolig godt og ble en supersuksess for vår kenyanske familie!

❤

De likte maten og tok med seg restene til lunsj dagen etter, vi var selvfølgelig svært fornøyd med egen innsats. Til tross for at maten her nede er veldig god, ga det litt ekstra hjemlengsel å smake nachos så langt hjemmefra.

Søndag var siste dag med familien og det ble en veldig fin en! Gøy å få oppleve en veldig uformell og livlig bursdag, mangel på plass var ikke et problem og jeg kommer aldri til å klage på små rom igjen! Fint å få bidra i vertsfamilien, se deres rutiner og få ta del i deres hverdag. Føltes også veldig godt å kunne la mor få slappe av mens vi disket opp til middag for en gangs skyld! Helgen gikk veldig fort, dessverre, men vi er veldig takknemlige for Pely og Ryan’s åpne armer og håper gleden over besøket var gjensidig!