Søk plass
Hjem  |  Felles skoleturer | Israel Palestina 2021   |   Dag 9 – Oppstandelse i Jerusalem!

Denne morgenen står vi opp i Jerusalem! Ute i natta har det vært både sirener og bønnerop fra minareter. Vi sovna til etterdønningene av en demonstrasjon rett utenfor hotellet, med politiet på plass med vannkanon med lukttilsetting. Denne gangen var det ortodokse jøder som demonstrerte. I dag er det tilbake til vanlig grønt, rødt og gult der nede. Et temmelig kontrastfullt byliv..

Bussen tar oss til Oljeberget, og på veien får vi utsikt til gulldomen på tempelplassen – den mest kjente og ikoniske utsikten i hovedstaden med knapt 1 mill innbyggere. Fra oljeberget ser vi bymuren og tempelplassen, og prøver å lære hvem som bygde hva gjennom de siste 3000 årene. Det er ikke så lett, sjøl om man har studert i mange år. Men det fascinerende og spennende krever ingen pugging : Det var her Jesus gikk omkring, og flere steder i byen ligger ennå synlig i dagen deler av den samme byen som Mesteren vandra i.

I frisk morgenluft, som kommer litt brått på etter varmen tidligere, rusler vi ned langs den enorme jødiske kirkegården mot kirken som kalles Alle nasjoners kirke ved Getsemanehagen. Tid for ord for dagen. Dramaet i hagen med disiplene som sovna når det gjaldt, gjenfortalt med frisk sunnmørsk ordlyd.

Vi går gjennom Kedrondalen og opp til Vestmuren, eller klagemuren som den er mest kjent som hos oss. Her er mange av byens jøder for å be, og om noen timer samles mange av byens muslimer for å be oppe på Tempelhøyden over Vestmuren. I kveld starter sabbaten, et døgn med helligdag, stengte butikker og familitid og fest i de jødiske familiene. Mennene på den ene sida langs muren, kvinnene på den andre sida av et gjerde. Vi blander oss inn, og kan se og kjenne enda flere inntrykk som er helt nye.

Så langt gikk bibelhistorien i dag, og fortsetter i morgen. Vi drar videre til et stor jødisk marked lenger oppe i byen, med et enormt utvalg av mat av alle slag – nok til at de fleste skal klare å finne seg lunsj. Flere får lære at her er det et triks å fylle opp posen til turister før noen får spurt hva kiloprisen er..

Lærerlunsjen blir libanesisk i dag, med full utsikt til alle passerende elever. En liten checkpoint med herlige smaker. Vi får all verdens hjelp med å finne oss til rette, og i det vi er satt på plass i et nokså lite hjørne, kommer vertinnen tilbake med menyer, og et varmt, varmt smil, og sier  –

Welcome back. We waited so long for you!!

Endelig er det frie tøyler, klokka er bare 12, og frittgående lykkelige elever går fra den ene smaksprøven til den andre med sekken på magen, tett i tett i ei livlig markedsgate med fargerike folk, intense stemmer, og varme blikk og hilsener som tydelig sier at de er glade for å ha gjester igjen.